Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Musée de la Cour d’Or Metz

Het Musée de la Cour d’Or wordt ook het Musée d’Art et d’Histoire genoemd. Het is gevestigd in enkele historische gebouwen. De façade wordt gevormd door de kerk van de Couvent des Petits-Carmes, een geseculiseerd karmelietenklooster uit de zeventiende eeuw. Sinds 1839 functioneert het voormalige klooster als museum. Tijdens een uitbreiding in de jaren dertig zijn resten van Gallo-Romeinse thermen gevonden. Ze zijn onderdeel van het museum evenals het Grenier de Chèvremont. Het laatste vermelde gebouw dateert uit 1457 en diende als de opslagplaats voor het graan van de landheer. Dit bouwwerk met binnenplaats heeft de tand des tijd bijzonder goed doorstaan.

Grenier de chevremont

In Grenier de Chèvremont is religieuze kunst tentoongesteld.

In het museum zijn enkele indrukwekkende archeologische vondsten tentoongesteld. De meeste komen uit Metz of omgeving. Tot de hoogtepunten onder de Romeinse stukken behoort een aan Mithra gewijd altaar en een meer dan tien meter hoog monument voorzien van beeldhouwwerk. Ondergronds zijn de resten van het antieke badhuis te bezichtigen. Iets minder spectaculair zijn de vondsten uit de Merovingische en Karolingische periode. Het hoogtepunt uit de vroege middeleeuwen vormt de kansel uit de Saint-Pierre-aux-Nonnains. Deze stenen afscheiding is versierd met verfijnde reliëfs. De stijl daarvan is beïnvloed door de oudheid, de Germanen en het Oosten.

archeologische vondsten metz

De archeologische afdeling is groot en indrukwekkend.

Het Musée de la Cour d’Or biedt ook onderdak aan een afdeling die aan architectuur, toegepaste en decoratieve kunsten gewijd is. Veel van de geëxposeerde voorwerpen zijn afkomstig uit oude niet meer bestaande gebouwen. Zowel romaanse en gotische museumstukken uit kerken als overblijfselen uit eeuwenoude burgerlijke huizen zijn tentoongesteld. Tot de geëxposeerde voorwerpen behoren een beschilderd gotisch plafond uit de dertiende eeuw, beeldhouwwerken uit gevels en rijkelijk bewerkte open haarden. Toegepaste en decoratieve kunstvoorwerpen zijn overigens ook te vinden op de archeologische afdeling.

facade museum de la cour

De façade van het museum wordt gevormd door een voormalige kloosterkerk.

De schilderijen op de afdeling beeldende kunst bestaan zowel uit werken van beroemde als vrij onbekende kunstenaars. Tot de bekendere kunstenaars behoren van Dyck, Delacroix, Corot en Moreau. Vooral de zeventiende en de achttiende-eeuwse schilderkunst uit Frankrijk en de Nederlanden is goed vertegenwoordigd. Daarnaast is er moderne kunst van de hand van onder meer Vuillard, Dufy, Bazaine en Alechinsky te bewonderen.

metz
kathedraal st etienne
musee de la cour d'or
eglise st pierre-aux-nonnains
lotharingen
Kaart Metz
 
metz
 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas