Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Lotharingen (Lorraine)

Lotharingen bevindt zich aan de Belgische en Luxemburgse grens. Metz is de hoofdstad. Het historische hertogendom Lotharingen komt overeen met de huidige regio. Het rijke culturele erfgoed geeft een indruk van het indrukwekkende verleden. Hiertoe behoren historische vondsten uit de Romeinse tijd, middeleeuwse gebouwen, art-nouveau creaties en de slagvelden van Verdun.
Het Romeinse verleden van Lotharingen is op diverse plekken te zien. In Grand zijn waterleidingen, een amfitheater, een Apollo-heiligdom en een mozaïek van 224 m2 gevonden. De thermen van Plombières-les-Bains en het aquaduct van Jouy-aux-Arches zijn eveneens Romeins. In het archeologische park in Bliesbruck-Reinheim zijn ook vondsten uit de oudheid te bezichtigen. Het Gallo-Romeinse verleden van Lotharingen wordt op een aantrekkelijke wijze getoond in het Musée de la Cour d’Or te Metz.

Metz hoofdstad van lotharingen

Het mooie Metz is de hoofdstad van Lotharingen

In de tiende en het begin van de elfde eeuw is de religieuze bouwkunst van Lotharingen sterk beïnvloed door de Rijnlandse bouwschool. Tegen het einde van de elfde eeuw waren de invloeden uit de Champagne en Bourgondië sterk toegenomen. Typisch Franse kenmerken namen toe tijdens de relatief laat tot bloei gekomen gotische periode. Tot de interessantste kerken van Lotharingen behoren de Saint-Étienne kathedraal van Metz en Toul, de basiliek Notre-Dame te Avioth en de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port.

Indrukwekkende middeleeuwse bouwwerken zijn te vinden in Metz terwijl de bovenstad van Bar-le-Duc is uitgerust met mooie renaissancegebouwen. Vestingbouw en andere verdedigingswerken van Vauban (1633-1707) zijn te zien in Bitche, Longwy, Marsal, Montmédy, Phalsbourg, Thionville, Toul, en Verdun. Veel kastelen zijn gebouwd in opdracht van hertogen. Vooral Stanislas (1677-1766) heeft veel kastelen laten bouwen en verbouwen. Het bekendste is het achttiende-eeuwse kasteel van Lunéville, ontworpen door Germain Boffrand (1667-1754). Eveneens bezienswaardig is het kasteel van Haroué (omgeving Sion) en het kasteel van la Grange (bij Thionville, ontworpen door Robert de Cotte). In Nancy is zowel schitterende classicistische architectuur uit de achttiende eeuw te zien als art nouveau architectuur en kunst. Emile Gallé droeg bij aan de internationaal gekende School van Nancy. Een uitzonderlijk twintigste-eeuws project is Cité Radieuse van Le Corbusier in Briey. Een mooie collectie moderne kunst bevindt zich in het Musée Départemental d’Art Ancien et Contemporain te Épinal.

Notre-dame Avioth

De Notre-Dame van Avioth bevindt zich in een verlaten streek aan de Belgische grens.

Lorraine is niet alleen aantrekkelijk door zijn cultuur. De natuur en gastronomie zijn eveneens een reden om de Noord-Franse regio te bezoeken. Een bekend voorbeeld van een gewaardeerd streekgerecht is de Quiche Lorraine. Het afwisselende natuurschoon van Lotharingen wordt begrensd door de Vogezen en de Maas en is voorzien van drie regionale natuurparken. Tot het mooie en afwisselende landschap behoren zowel talrijke liefelijk ogende boomgaarden en wijngaarden als niet door de mens aangelegde landschappen. Uitgestrekte bossen, meren (Pays des Etangs), rivieren, watervallen, weidse landschappen en heuvelkammen (Vogezen) bieden een aangename entourage voor natuur en sportliefhebbers. Sportieve activiteiten op land, water of in de lucht behoren tot de mogelijkheden. Eveneens is Lorraine gekend dankzij enkele kuuroorden en Wellness (Amnéville, Contrexéville, Plombières-les-Bains, Vittel). 

place stanislas nancy

Place Stanislas te Nancy staat op de werelderfgoedlijst.

metz
kathedraal st etienne
musee de la cour d'or
eglise st pierre-aux-nonnains
lotharingen
Kaart Metz
 
metz
 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas
nancy
nancy
nancy
Kaart Nancy
nancy
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas