Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Mechelen

Hotels Mechelen :

Kaart Mechelen
 
 

In het centrum van Mechelen staan veel eeuwen oude monumenten. Er zijn paleizen, oude huizen en pleinen te zien. Het is heel aangenaam om de architectuur te bezichtigen op een zomerse dag. Het onbetwiste hoogtepunt van alle bezienswaardigheden is de Sint-Romboutskathedraal. De kathedraal beheerst de Grote Markt. Aan de markt staan enkele schitterende profane bouwwerken. Er zijn huizen te zien uit verschillende tijden en in verschillende stijlen, waaronder renaissancistische huizen uit de zestiende eeuw en rococo huizen uit de achttiende eeuw.

De Grote Markt van Mechelen

Het huidige stadhuis staat aan de oostzijde van het plein. Het stadhuis is ondergebracht in drie aan elkaar grenzende gebouwen vol historie. Links bevindt zich het Paleis van de Grote Raad. Het is ontworpen door Rombout Keldermans en stamt uit 1526. Pas in 1910 was de bouw voltooid volgens het oorspronkelijke ontwerp. Het is gebouwd in opdracht van Karel V. Het laatgotische gebouw heeft een zeer lange gevel. De zijde aan de Grote Markt is echter niet breed. Het middelste gedeelte dateert uit de veertiende eeuw. Het betreft een gotisch, onvoltooid belfort. Het gebouw rechts is de voormalige lakenhal (begin 14 e eeuw). Het onderste gedeelte stamt eveneens uit de veertiende eeuw. De stijl sluit aan met het middengedeelte. De topgevel uit de zevende eeuw is in een barokke stijl vormgegeven.

Het Paleis van de Grote Raad en het onvoltooide belfort

Het Schepenhuis bevindt zich op een steenworp van de Grote Markt. Het is het oudste stadhuis van Vlaanderen. De bouw is gestart in 1374. Het is gebouwd door Mys uten Anker op de plaats waar voorheen in de open lucht recht werd gesproken. Schepenen(wethouders ) waren vroeger ook rechters. In 1473 diende het gebouw als onderdak voor het Parlement van Mechelen, de hoogste rechtbank in de Nederlanden. De decoratie van het interieur legt meermaals een relatie met het recht. Beneden bevinden zich zolderingbalken waarvan de uiteinden versierd zijn met beeldhouwwerk uit de veertiende eeuw. Het gerecht als thema komt terug in onderwerpen als God als rechter, ondeugden en de onrechtvaardige dood. De steunstenen waarop de balken rusten zijn afkomstig van Keldermans. Tegenwoordig is er een museum in het Schepenhuis ondergebracht met kunstobjecten uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Het schepenhuis van Mechelen

Op loopafstand van het hart van het centrum is eveneens een hoop te zien. Mechelen is dan ook een zeer geschikte plaats voor stadswandelingen. De Dijle draagt bij aan een aangename entourage. Uitrusten kan op één van de vele terrassen. Routes met wandelingen langs de hoogtepunten van de stad zijn verkrijgbaar in het toeristenbureau.

In het centrum bevinden zich vele opvallende monumenten. Het hof van Busleyden valt op door zijn toren. Deze zestiende-eeuwse woning is gebouwd in een stijl die kenmerkend is voor de overgang van de gotiek naar de renaissance. Het is de voormalige woning van Hiëronymus van Busleyden, de leraar en raadsheer van Karel V. Tegenwoordig doet het dienst als museum over de Mechelse stadscultuur vanaf 1600. Een ander monumentaal pand is het vijftiende-eeuwse refugiehuis van de abdij van Tongerlo. De Manufactuur De Wit is er in ondergebracht, een zeer bekende werkplaats voor het restaureren van wandtapijten. Bezoekers kunnen de tentoonstellingsruimte bezichtigen waar oude wandtapijten hangen.

Hof van Busleyden

Verspreid over het centrum liggen meerdere kerken. De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de Dijle is een gotische kerk met enkele bijzondere kunstobjecten. Het hoogtepunt vormt een doek van Rubens 'De Wonderbare Visvangst' getiteld en een veertiende-eeuwse Lievevrouwenbeeld. De Hanswijkbasiliek is een barokke bedevaartkerk van Lucas Faydherbe. In de flamboyante gotische Sint-Janskerk hangt een doek van Rubens. De gotische Sint-Katelijnekerk stamt uit de 14e eeuw en de barokke Sint-Pieter-en Pauluskerk uit de 17 e eeuw.

Er is echter meer te zien in de stad. Het kleine Begijnhof is het oudste begijnhof van de stad. Het Groot Begijnhof is door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De Begijnhofkerk stamt uit 1629.