Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Besançon

Ten tijde van de Galliërs heette de stad Vesontio. De stad en zijn ligging maakte indruk op Julius Caesar. De keizer beschrijft Vesontio in zijn ' Bello Gallico'. In de stad zijn restanten te zien van Gallo-Romeinse bouwwerken ( zie hoofdpagina Besançon ). In het Musée des Beaux-arts et d'Archéologie zijn onder andere Gallo-Romeinse vondsten uit de streek ten toon gesteld.

Gallo-Romeinse Neptunes mozaïek, Musée des Beaux-arts et d'Archéologie te Besançon

In de geschiedenis van de stad heeft het Christendom al vroeg een grote rol gespeeld. Rond 180 verkondigden de H. Ferriél en de H. Ferjeux het christelijke geloof in deze streek. Zoals veel Heiligen werden ze gedood. Oorzaak was het weigeren te offeren aan de goden.

De stad ontwikkelde zich tot een religieus centrum met een invloedrijk aartsbisdom. Hugo van Salins werd in 1031 aartsbisschop. Dankzij zijn diplomatieke vaardigheden en relaties werd Besançon een vrije rijksstad. Nadat zijn vriend Brunon de Toul in 1049 paus Leo IX werd ging hij voor hem werken. Hugo van Salins is zijn stad nooit uit het oog verloren en heeft er meerder bouwwerken laten uitvoeren, zoals de Cathédrale St.-Jean en de Église St.-Étienne.

De familie Granvelle heeft eveneens een stempel gedrukt op de geschiedenis van de stad. Deze familie ontwikkelde zich in een paar generaties van slaven tot bijzonder invloedrijke burgers. Nicolas Perrenot de Granvelle werd zelfs kanselier van Karel V. Hij liet een paleis bouwen dat hij inrichtte met voorname kunstvoorwerpen. Één van zijn zonen, Antoine Perrenot de Granville werd de eerste minister van de Nederlanden. Hij was een vertrouweling van Filips de II.

binnenplein van het palais Granvelle te Besançon

Vanaf 1656 werd de stad Spaans grondbezit voor een periode van ongeveer twintig jaar. Dit tijdsbestek werd echter onderbroken door het leger van Lodewijk XIV. In 1678 konden de Fransen Besançon uiteindelijk definitief tot het koninkrijk rekenen. De stad werd vervolgens benoemd tot de hoofdstad van de Franche-Comté. Een nieuwe bloeiperiode volgde. Lodewijk XIV stelde Vauban aan om een zeer solide citadel te bouwen.

Citadel van Besançon

Ten tijde van de Contrareformatie zette Besançon zich af tegen het protestantisme door het katholicisme extra uit te dragen. Een extra impuls vormde de nabijheid van protestantse buurlanden.

Besançon is de geboortestad van o.a. Victor Hugo (1802-1885), Joseph Proudhon (1809-1865) en de gebroeders Lumière (1862-1954 en 1864-1948).

 
kaart besancon