Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Reims

Reims, oorspronkelijk Durocortorum genaamd, was de hoofdstad van de Gallische stam der Remi. Onder het moderne Reims bevinden zich de funderingen van deze stad. De Gallische stad sloot in 55 voor Christus een aliënatie met Julius Caesar en werd kort daarop Romeins. Het Romeinse verleden is tastbaar aanwezig dankzij de Porte Mars en de Cryptoportique. De porte de Mars is 13.5 meter hoog.

Romeinse vondsten zijn te bezichtigen in het Musée Saint-Remi

De triomfboog is rond het jaar 200 gebouwd en versierd met bas-reliëfs. Het is de grootste triomfboog in de Romeinse wereld. De gewelfde galerijen van de Cryptoportique (place du forum) waren mogelijk een onderdeel van een oude tempel. Resten van oude schilderingen geven aan dat de galerieën waarschijnlijk een belangrijkere functie diende. De Cryptoportique bevindt zich iets onder het huidige aardoppervlak en bestaat uit drie grote galerieën die samen een u-vorm beschrijven. Het is rond 200 na Christus gebouwd op de plaats van het Romeinse Forum.

De Porte Mars te Reims

In de vierde eeuw kreeg Reims een bischopszetel. Remigius (ca 438-ca. 533, bisschop van Reims) kerstende Clovis I (koning der Franken) in Reims. Een legende verhaalt hoe een duif (symbool van de Heilige Geest) het chrisma (een flesje met heilige olie) naar Clovis bracht voor de zalving. Remigius zijn attributen zijn daarom een flesje olie en een duif. Soms draagt de duif het Chrisma in haar snavel. De legendarische fles werd later gebruikt voor de kroning van Franse koningen.

De Basilique Saint-Remi, waar de Heilige Remigius begraven is

In Reims was er een Karolingische werkplaats voor boekverlichting. In deze miniatuurschool werd het Ebo-evangelarium ( ca. 816-835) en het Utrechtse Psalter ( ca. 820-832) verlicht. In de twaalfde eeuw bracht textiel grote welvaart. Vanaf de vijftiende eeuw werd de wijnproductie het belangrijkste.

Detail van de Cathédrale Notre-Dame waar vele Franse koningen zijn gekroond

Tussen 1180 (Filips II) en 1825 (Karel X) hebben alle Franse koningen zich laten kronen in de Cathédrale Notre-Dame. Veel historische gebouwen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield door Duits artillerie vuur. De stad bevond zich toen vlak achter de Franse frontlijn. Op 7 mei 1945 werd de Duitse overgave getekend in het Musée de la Reddition, het Franse hoofdkwartier van generaal Eisenhower. De zaal waarin de ondertekening plaatsvond ziet er nog hetzelfde uit. In de ateliers voor gebrandschilderde ramen hebben belangrijke kunstenaars als Villon, Braque en Chagall gewerkt.

 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas