Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Doornik

Doornik behoort samen met Tongeren tot de twee oudste steden van België. De oorsprong tot de stad werd rond 50 voor Chr. gelegd op de linkeroever van de Schelde toen er een gebied voor landbouw ontstond. Binnen een eeuw ontwikkelde dit tot een belangrijk dorp.Ten tijde van het laat-Romeinse Rijk werd Doornik al een belangrijke stad. De stad behoorde achtereenvolgens de Romeinen, Franken, Engelsen, Fransen en Oostenrijkers toe.
De Salische Franken roepen Doornik in 431 uit tot hoofdstad. Het Merovingische koningsgeslacht is afkomstig uit deze stad. Van de nauwe verbondenheid met de Franse cultuur getuigt ook het stadswapen waarin de franse lelie is afgebeeld. Koning HendrikVIII had het van 1513 tot 1519 te zeggen in deze stad. Hierna komt Karel V er aan de macht. Er komen nog meerdere machtswisselingen, zo behoort de stad vanaf 1667 weer tot Franse rijk voor een periode van nog geen 50 jaar.
Bombardementen in 1940 hebben meerdere getuigenissen van de rijke geschiedenis van Doornik verwoest. Er zijn nog enkele Romaanse huizen in de stad aanwezig. Dergelijk huizen in de stijl van de Scheldestreek zijn tegenwoordig zeldzaam. De gevel van de huizen op de onderstaande foto dateren uit het einde van de 12e eeuw. Er zijn eveneens meerdere middeleeuwse kerkelijke gebouwen aanwezig. Ook staan er nog gedeelten van de tweede stadswal uit de dertiende eeuw overeind.De hieronder afgebeelde Pont des Trous maakte daar deel van uit. De toegang tot de stad vanuit de Schelde werd via dit militair bouwwerk beheert.Doornik bezit overigens ook het oudst belfort van België

Ook staan er nog gedeelten van de tweede stadswal uit de dertiende eeuw overeind.De hieronder afgebeelde Pont des Trous maakte daar deel van uit.

De toegang tot de stad vanuit de Schelde werd via dit militair bouwwerk gecontroleerd.Doornik bezit overigens ook het oudst belfort van België

Geschiedenis Doornik
kathedraal Doornik
Belfort Doornik
musee des beaux arts
Doornik
kaart doornik