Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Chartreuse de Champmol

Een bezoek aan de Chartreuse de Champmol is de moeite waard door het beeldhouwwerk van Claus Sluter. Wie de Chartreuse de Champmol wil bezichtigen moet er wel iets voor over hebben. Het bevindt zich namelijk op een groot ommuurd terrein van een psychiatrisch centrum. Dit terrein bevindt zich buiten het stadscentrum, in een iets minder aangenaam stadsdeel. Desalniettemin mogen liefhebbers van beeldhouwkunst dit werk absoluut niet missen.

Aanvankelijk bevond zich op deze plaats een Kartuizerklooster. Het klooster is in 1383 gesticht door Filips de Stoute en werd in 1793 verwoest. De graven voor de familie van Filips de Stoute bevonden zich hier. Veel getalenteerde kunstenaars werden naar Dijon gehaald om een bijdrage te leveren aan het mausoleum dat zich door pracht en praal moest onderscheiden. Een deel van deze kunstschatten zijn nu te zien in het Musée des Beaux Arts.

De geroemde Bron van Mozes en de beelden aan de kapeldeur (foto) bevinden zich echter nog op de oorspronkelijke plaats. De Bron van Mozes wordt gevormd door zes levensechte profeten die met hun rug tegen een zeshoekige sokkel staan. Oorspronkelijk droeg de sokkel een kruisiginggroep. De kruisigingdood van Christus werd gezien als de bron van het leven. Het is zeer goed mogelijk dat de onderste zone van water was voorzien.

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté